De jaarlijkse appelpluk

  • Geplaatst op
  • Door Evelien
  • Geplaatst in oogst
  • 0
De jaarlijkse appelpluk

Er wordt bij Wickenburgh een bijzondere traditie in stand gehouden. Elk jaar is er een grote appelplukdag in de voormalige boomgaard van het landgoed. Er staan hier tientallen hoogstam appelbomen.
Dit jaar zie ik er niet alleen eten in maar ook het begin van haarspoeling!

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken, boomgaard

 

De Melrose appelbomen zijn zo'n 50 jaar geleden geplaatst en zonder ladder of plukzak kom je niet ver, ze zijn dus met recht hoogstam te noemen. Het ras Melrose is in 1937 in Ohio ontstaan en is de laatste jaren niet echt hip, ik had er voorheen ook nog nooit van gehoord. Misschien omdat ze vrij laat oogstbaar zijn? Hoe dan ook, hier is het een fameuze appel, want zonder koelcel blijven ze tot het voorjaar goed en de bomen zijn kerngezond, met veel opbrengst, zonder bespoten te worden. 

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

 

Bovenin hangen de grootste appels… 

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

 

appelpluk, evelien van zonneveld

 

De appelplukdag is traditiegetrouw supergezellig, met veel mensen over en de bewoners van de boerderij zijn supergastvrij met tafels vol zelfgebakken taarten en een buurvrouw die wafels bakt. Maar we hoorden er dit keer te laat van en kwamen een paar dagen later. Zoals je ziet hangen er nog zoveel appels ná de plukdag! Écht meer dan je aankunt. Wat een weelde. Want hier hebben dus al tientallen mensen een wintervoorraad appels vanaf gehaald. 

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

 

Het zijn goede bewaarappels, we plukken meestal een krat of drie vol en doen daar tot begin april mee, zonder koeling. De schil wordt alleen langzaamaan wat stugger, met een waslaagje erop. Dat is de beschermlaag waardoor ze zo goed blijven. De eerste drie maanden eet ik ze nog graag zo uit het vuistje, daarna krijg ik meer de neiging om te schillen. En met zoveel appels kun je veel leuke dingen doen. De moes bijvoorbeeld van dit soort is echt geweldig (tot ik deze leerde kennen dacht ik dat appelmoes niet echt voor mij was). Maar ook appelmembrillo, zoals ik het uit Litouwen ken, of gedroogde schijfjes. Die zijn echt verbazingwekkend smaakvol!

 

walnoot boom, juglans regia, noten rapen

 

Achterin staan ook nog een aantal walnootbomen. Ook hier is er zo’n overvloed dat iedereen naar hartelust kan rapen. Met de noten heb ik deze winter ook meer plannen dan alleen drogen en opeten… wordt vervolgt.

 

appelpluk, melrose appel, cider maken, appelsap maken

De gevallen appels blijven lekker liggen, goede voeding voor de bomen! 

 

De foto’s geven misschien het idee dat ik hier keihard alleen aan het werk ben, maar dat lijkt maar zo omdat Laurens fotografeerde. Hijzelf plukt supersnel, en klimt zo van de ladder af de boomtoppen in voor de allergrootste appels.  

 

appelpluk, melrose appel, bewaarappel

 

Dit jaar heb ik meer plannen met de appels dan om ze alleen op te eten. Want ik spoel mijn haar na het wassen met de shampoo al jaren na met appelciderazijn, en dat wil ik wel eens from scratch gaan maken. Binnenkort meer!

 

 

← vorige blog volgende blog →  

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies