Op bezoek bij: Mesjokke

Op bezoek bij: Mesjokke

De chocoladeswirl ruikt en schuimt zo heerlijk en ziet er zo mooi uit door de enorme hoeveelheid cacaoboter en de chocolade die erin zit. Vandaag gaan we op bezoek bij de makers van deze fantastische chocolade. Mesjokke is namelijk Utrechts en de chocoladefabriek bevindt zich op fietsafstand van ons atelier.

Werfzeep, chocoladezeep met Mesjokke

 

Mesjokke wordt gerund door Luc en Per, bean to bar chocolademakers. Op de foto staan ze voor de melangeur waarin de cacaobonen 24 tot 48 uur achtereen gewalst worden.

 

Werfzeep, chocoladezeep met Mesjokke

Links: Luc in Nicaragua met een vers opengesneden cacaopeul. Rechts: een cacaoboontje van dezelfde soort als in onze zeep.

 

werfzeep-mesjokke

 

Mesjokke zit in een enorme ruimte, een voormalig postsorteercentrum. Elke kamer heeft een ander doel. Zo is er een kamer voor het ontvliezen, melangeren, roosteren en inpakken. Hier zie je de voorraadkamer, met bonen van over de hele wereld.

 

werfzeep-mesjokke

 

Dit zijn de Trinitario cacaobonen voor onze zeep, afkomstig van Akesson's, een biologische cacaoteler uit de Sambiranovallei op Madagaskar. Deze boontjes zijn veel roder dan die uit de zak ernaast, die uit Nicaragua komt.

 

werfzeep-mesjokke

 

We kennen Luc en Per en hun bijzondere chocola al jaren. Af en toe komen ze een speciaal voor ons gewalst blok cacao afleveren. Ik vind het heel leuk om een keer met mijn camera hun werk vast te leggen.
Mesjokke is namelijk niet zomaar chocola. 

 

Per en Luc hebben persoonlijk de beste biologische cacaoboeren gezocht, waaronder in Nicaragua  en Madagaskar. Deze boeren betalen ze fatsoenlijke prijzen. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is helaas niet zo in cacao-land.

 

Behalve zo eerlijk mogelijk, is de chocola ook bijzonder smaakvol. Sommige soorten worden wel tot 48 uur gewalst om een mooie gladde structuur te krijgen. Per en Luc zijn ook altijd op zoek naar manieren om bestaande recepten te verfijnen en nieuwe recepten te ontwikkelen. Eigenlijk zijn het echte cacaokunstenaars.

 

Het proces: van boon naar chocola 

De kwaliteit van de cacaobonen is al zo anders dan van een reep uit de supermarkt en het ambachtelijke werk wat volgt maakt het ongeëvenaard.

Om te beginnen worden de cacaoboontjes gecontroleerd. Alle gebroken boontjes worden eruit gevist en daarna worden ze in kleine batches op lage temperatuur geroosterd.

 

werfzeep-mesjokke

 

Mesjokke, bean to bar chocolade, Werfzeep

 

Daarna worden ze tot 'nibs' gehakseld, waarbij de vliesjes worden weggeblazen. Die vliesjes krijgen een nieuw doel, ze gaan als compost naar de biologische tuinderij De Bijenakker.

 

Werfzeep, chocoladezeep met Mesjokke

 

werfzeep-mesjokke

 werfzeep-mesjokke

 

Werfzeep, chocoladezeep met Mesjokke

 

werfzeep-mesjokke

 

En dan is het tijd om te melangeren. Afhankelijk van de soort chocola die Mesjokke maakt wordt de cacao een of twee etmalen gemelangeerd.

 

werfzeep-mesjokke

 

Om de chocoladereep uiteindelijk een mooie glans en de juiste homogene kristalstructuren te geven wordt de massa in de machine op de foto rechts getempereerd.

 

werfzeep-mesjokke

 

werfzeep-mesjokke

 

De verkoopvoorraad wordt, hoe toepasselijk, bewaard in de voormalige kluis van de post.

 

werfzeep-mesjokke

 

werfzeep-mesjokke 

We zijn zelf redelijk verslingerd geraakt aan deze chocola, en niet alléén in onze zeep! Daarom leek het ons zo leuk om tijdelijk een zeep en een reep samen aan te bieden. Zo lang de voorraad strekt kun je hier een duo-setje aanschaffen! Enjoy! 

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies