Recept voor appelcider (en cake!)

  • Geplaatst op
  • Door Evelien
  • Geplaatst in recepten
  • 1
Recept voor appelcider (en cake!)

Mijn haar met appelciderazijn spoelen is nu al jaren vaste prik. En dit najaar, tijdens de jaarlijkse appelplukdag, kreeg ik ineens het idee om het helemaal zelf te maken. Van appel tot haarspoeling, zeg maar. We plukken altijd een paar kratten vol dus er is genoeg om wat te experimenteren.

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Het is een beetje een tijdrovend en serieus klusje, dus voor je eraan begint hier alvast een aanmoedigende foto van het tussenresultaat, namelijk: cider! En echt onovertroffen cider! Dus hoewel slechts tussenresultaat is het eigenlijk net zo de moeite waard als de uiteindelijke appelciderazijn. 

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

Proost!

 

Goed, het recept. Je kunt appelazijn op verschillende manieren maken. Er gaan op internet verschillende recepten rond waarin staat dat je met klokhuizen en schillen in water appelazijn kunt maken. Ik vind het een mooi idee om restjes een nieuw doel te geven, maar dit is, voor mij in elk geval, niet de oplossing. Het blijft veel te waterig. En er scharrelen hier wat kipjes rond die best een schilletje lusten, dus afval is het hier ook niet.

Ik besloot het rigoureus aan te pakken: appels persen, van het sap cider maken en vervolgens azijn. Alette zag het ook wel zitten dus zijn we bij de eerste stap half december samen aan de slag gegaan. Het is een perfect winters binnenproject. De appels van oktober zijn nu nog prima om te persen.

Nu hadden we geen echte appelpers, maar met een sapcentrifuge werkt het in kleine hoeveelheden ook.

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Ik heb ooit geprobeerd om vlierbloesemwijn te maken met gisten uit de lucht en met minimale middelen. Dat werd helaas een soort aceton en daar heb ik dan ook wel van geleerd dat er een grens zit aan experimenteren met alcohol. Het leek me nu dus slimmer om het sap met biergist te activeren, en niet te hopen op de juiste gisten in de lucht.

 

We hebben een fermentatieboek waar we de cider op gebaseerd hebben:

Pers eerst 120 ml appelsap en voeg er een kwart theelepel champagnegist aan toe (wij hadden nog biergist op voorraad en aangezien het alcoholpercentage van de te worden cider niet hoger is dan 6% werkt dit ook).

Laat het mengsel een half uurtje staan.

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Pers vervolgens vele appels tot vier liter appelsap. Houd hier 500 ml van apart en vries het in. Dat komt bij de botteling pas weer van pas. Schenk de rest in een gistingsfles en giet hier het inmiddels geactiveerde gistmengsel bij. 

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Installeer een waterslot en zet de fles twee weken weg, op een donkere koele plaats.
Dit ging bij ons niet van een leien dakje. Het sap was zo schuimig dat de hals van de gistingsfles vrij vol schuim zat, ondanks het schenken door een zeef. We lieten 5 cm ruimte over in de hals zodat de lucht kon ontsnappen, dachten we, maar dat bleek niet helemaal zo te gaan. Het schuim kroop mee omhoog en overstroomde via het waterslot! Toch maar al het schuim weggeschept, hopende dat er nu geen slechte bacteriën bij waren gekomen die de overhand zouden nemen.

In de twee weken die volgden zaten er gelukkig netjes kleine belletjes in het waterslot en zag het brouwsel er een soort van normaal uit.
Maar mijn tip is dus wel, houd echt ruim voldoende truimte over met maar heel weinig schuim.

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Na twee of drie weken, wanneer de fermentatie afneemt en je nauwelijks nog belletjes in het waterslot ziet, schenk je het brouwsel over in een schone fles. Langzaam, en door een zeef, om zoveel mogelijk droesem van uitgewerkte gistdeeltjes achter te houden.
We hadden maar één gistingsfles dus goot ik het tijdelijk in een pan, maakte de fles schoon en goot het terug. Werkt ook.
Plaats het waterslot opnieuw en zet de fles nu vier weken weg op kamertemperatuur.

 

Ja, het vraagt wel wat van je geduld. Maar in de tussentijd kun je lekker een cake gaan bakken. Want de opvangbak van de sapcentrifuge zit na al dat persen vol met pulp!

We wilden zoveel mogelijk pulp verwerken, de cake kreeg daardoor een beetje een compacte structuur maar dat is eigenlijk wel lekker, een beetje zoals boterkoek.

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Hier snel het recept, want erg lekker en dit kun je ook maken als je níet halverwege een azijn-proces zit.

 

Recept voor vegan appelpulpcake:

 

Wat heb je nodig:

· 350 gram appelpulp
· 240 gram bloem
· 125 gram kokosolie
· 1 theelepel bakpoeder
· 3 theelepels kaneel
· 1 theelepel keltisch zeezout
· 30 ml plantaardige melk, in ons geval rijstmelk, optioneel

 

Verwarm de oven voor op 175℃ en bekleed alvast een cakeblik met bakpapier.

Smelt de kokosolie au bain-marie totdat het zacht is, het hoeft niet helemaal vloeibaar te worden.
Schenk de appelpulp in een ruime kom en voeg de kokosolie toe. Roer goed door en voeg bloem, bakpoeder, zout en kaneel toe.
Meng alles goed door tot je een smeuïg beslag krijgt. Afhankelijk van de dikte ervan kun je er nu een scheutje melk aan toevoegen.

Giet dit mengsel in het bakblik, schuif het in de oven voor ongeveer 60 á 70 minuten.

 

Met een satéprikker kun je checken of het van binnen gaar genoeg is. Duurde bij ons best lang maar na zo'n 70 min. was de cake gaar. Er zit geen extra suiker in, dat kun je wel toevoegen als je wilt. Maar de pulp is zo zoet dat het echt niet nodig is.

 

Tot zover cake, terug naar de cider. 

Na de vier weken fermenteren op kamertemperatuur zijn er zoveel suikers in alcohol omgezet dat je kunt gaan bottelen. 

Schenk de cider over in flessen en laat bovenin 7,5 cm vrij.

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

De kersverse cider geurt nog nu nog weinig alcoholisch en vooral nog naar appels maar het begin is er!

Vul nu elke fles met wat ontdooid appelsap aan maar laat nu nog steeds een beetje ruimte vrij: zo'n 5 cm. 

Sluit de flessen en laat ze twee weken op kamertemperatuur staan om te kunnen carboniseren. Zet ze daarna in de koelkast. En dan... kun je de cider drinken!

 

Dat hebben we dan ook maar gedaan. Het was een feestelijk moment, want de cider was niet bedorven maar juist goed gelukt. Hoera! Open die eerste fles en hop, die sloeg zo op hol dat de helft van de fles tegen dak en muren bruiste. Erg hilarisch maar ook wel een beetje zonde achteraf.

Maar de rest ervan smaakte goddelijk. Ik kon nog steeds de typische smaak van de Melrose appels proeven, dat vond ik zo bijzonder.

 

Ik heb een pint cider altijd lekker gevonden maar krijg er na één glas al hoofdpijn van. Ik was dan ook erg benieuwd of dat nu ook zo zou zijn. Nee dus!

Ik ben nog lang geen ciderkenner, maar het lijkt me niet zo gek als de oorzaak ervan een conserveermiddel is, wat in industriële cider ruim aanwezig is. Wat de reden ook is, het is fijn dat deze cider niet alleen superlekker is maar ook goed valt. Niet gefilterd of gepasteuriseerd en zonder conserveermiddelen dus. Een goede basis voor heilzame appelciderazijn!

 

recept diy appelcider maken, zelf cider maken recept

 

Nu is de cider klaar om omgezet te worden in appelciderazijn. Met een deel van onze cider ga ik dat dan ook doen. Dit proces duurt óók weer een aantal weken, dus als het zover is volgt er een nieuwe blog.

 

De appelciderazijn is klaar! Je leest het hier

 

← vorige blog volgende blog →

Reacties

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies