Recept voor appelciderazijn

  • Geplaatst op
  • Door Evelien
  • Geplaatst in recepten
  • 0
Recept voor appelciderazijn

Hier vind je het recept van A tot Z om zelf appelciderazijn te maken. En omdat we toch nog zoveel appels hebben, ook nog een simpel receptje om appelschijfjes te drogen.

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

 

Na het maken van appelcider is het maken van azijn een eitje. Al het echte werk is al gedaan; het appels persen, vergisten en bezorgd zijn dat de verkeerde gisten de overhand nemen, telkens overschenken, etc.
Nu hoef je alleen nog maar een fles met cider te vullen en daar een scheut al bestaande appelciderazijn aan toe te voegen en dan wordt het vanzelf in zijn geheel azijn!

 

(Het recept staat voor de helderheid onderaan deze blog nog eens in zijn geheel, dus als je zelf aan de slag gaat om van appelsap cider en vervolgens azijn te maken zou ik lekker naar beneden scrollen.)

 

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

 

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

 

De bestaande azijn kan de eerste keer gekocht zijn, als het maar ongefilterd is zodat het nog azijnmoeder bevat. Daarna kun je hiervoor steeds je eigen azijn voor gebruiken. 

 

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

We hebben hier altijd wel wat biodynamische appelciderazijn staan. Deze is prima geschikt als starter!

 

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

 

Om appelciderazijn te maken heb je cider nodig met een alcoholpercentage van ruim 5%. Dit geeft straks ongeveer 5% azijnzuur, je appelciderazijn heeft dan een standaard zuurgraad. Als je ons recept volgt dan is dit het resultaat. 

 

Vul een fles met cider en vul het daarna met 10% van de hoeveelheid aan met appelciderazijn met azijnmoeder.

Bijvoorbeeld, vul flessen met 200 ml cider en vul dit aan met 20 ml azijn.

Bedek de opening van de fles met een stukje kaasdoek en zet het vast met elastiek. Zo kan er nog steeds zuurstof bijkomen, nodig voor de fermentatie.

Zet de flessen donker weg, maar niet te koel. Kamertemperatuur is prima.

 

Na vier tot acht weken heb je dan je zelfgemaakte appelciderazijn!

 

recept diy appelciderazijn maken, zelf appelciderazijn maken recept

 

Ik vond het een leuk proces om te volgen, en het is ook zo leuk dat het zo goed gelukt is! De cider smaakt heerlijk en, sinds gister weet ik dat de appelciderazijn ook goed gelukt is! Ik denk er nog steeds Melrose appels in te herkennen.

Ik heb het geproefd en mijn haar mee gespoeld en het werkt top. Het lijkt wat aromatischer, bloemiger, dan de gekochte variant.

 

Die laatste stap naar azijn is dus nauwelijks werk, maar vervolgens is het wel weer even wachten. En de laatste krat met appels stond hier ook nog te wachten op een bestemming. Dus in deze laatste appel-blog ook weer een zijstapje tijdens het wachten op het resultaat...
Bij Alette heb ik vorig jaar haar gedroogde appelschijfjes geproefd, ze droogt al jaren die befaamde Wickenburghappels. Ik dacht dat het vrij vlak zou smaken, vergeleken met bijvoorbeeld gedroogde mango. Maar dat is uit een zakje dan misschien soms zo, maar zelf gedroogd is het een ander verhaal. Zo’n appelschijf is gedroogd een echte smaakbom!
Ik denk dat het met appels uit de winkel ook heel goed moet kunnen, als het maar appels zijn met een beetje een frisse zoetzure smaak.

 

recept diy appelschijfjes drogen, zelf gedroogde appelschijfjes maken recept

 

Appelschijfjes drogen heeft niet zo gek veel om het lijf:
Haal de klokhuizen eruit en snij de appel in schijfjes.
Om het niet al te erg te laten verkleuren kun je ze in een kommetje water met een eetlepel citroensap dopen.
En laat ze drogen!

 

recept diy appelschijfjes drogen, zelf gedroogde appelschijfjes maken recept

 

Dat kan in de oven, boven de kachel, wat je uitkomt. In de oven op 50 ℃ zijn de schijfjes na drie tot vijf uur droog. Leg ze op een rooster (niet op een bakplaat), zodat het vocht goed kan ontsnappen.

Aangezien er hier een houtkachel staat leek het me wel praktisch om de schijfjes erboven te hangen. Dan heb ik er geen omkijken meer naar. Het drogen duurt wel wat langer, meer dan een dag. Een grappig resultaat is dat de kettingen elke keer dat er iemand langsliep een beetje leger raakten, net als bij een kerstboom vol kransjes. Best gezellig. En dus superlekker!

 

recept diy appelschijfjes drogen, zelf gedroogde appelschijfjes maken recept

 

recept diy appelschijfjes drogen, zelf gedroogde appelschijfjes maken recept

 

recept diy appelschijfjes drogen, zelf gedroogde appelschijfjes maken recept

 

Zo, hiermee is het thema appels wel afgerond. Hoewel, misschien dat er nog eens een lentezeep met appelbloesems opduikt… maar voor nu ben ik met het experimenteren met appels wel weer even klaar.

Eet smakelijk! Laat je het weten hoe het bij jou gaat als je ook aan de slag gaat?
En al helemaal als je de haarspoeling zelf gaat maken?

 

~

Recept voor appelciderazijn, te beginnen bij het persen van de appels:

· pers eerst 120 ml appelsap en voeg er een kwart theelepel champagnegist of biergist aan toe 
· laat het mengsel een half uurtje staan
· pers ondertussen vier liter appelsap

·  houd hier 500 ml van apart en vries het in. Het komt over een tijdje bij de botteling weer van pas
· schenk de rest van het sap in een gistingsfles en giet hier het inmiddels geactiveerde gistmengsel bij
· installeer een waterslot en zet de fles twee weken weg, op een donkere koele plaats. Let op dat er niet teveel schuim in de hals zit en je genoeg ruimte overhoudt
· na twee of drie weken, wanneer de fermentatie afneemt en je nauwelijks nog belletjes in het waterslot ziet, schenk je het brouwsel over in een schone fles. Langzaam, en door een zeef, om zoveel mogelijk droesem van uitgewerkte gistdeeltjes achter te houden
· plaats het waterslot opnieuw en zet de fles nu vier weken weg op kamertemperatuur. Na de vier weken fermenteren op kamertemperatuur zijn er zoveel suikers in alcohol omgezet dat je kunt gaan bottelen

· schenk de cider over in flessen en laat bovenin 7,5 cm vrij
· vul nu elke fles met wat ontdooid appelsap aan maar laat nu nog steeds een beetje ruimte vrij: zo'n 5 cm

·  sluit de flessen en laat ze twee weken op kamertemperatuur staan om te kunnen carboniseren. Zet ze daarna in de koelkast
· nu is de cider klaar om door te fermenteren tot appelciderazijn! (of, als je meer zin hebt in cider, dan kun je hier stoppen en beginnen met drinken)
· vul een lege fles met de cider en vul het met 10% van de hoeveelheid aan met appelciderazijn. Voor deze eerste ronde kan dat met gekochte azijn. Als het maar ongefilterde appelciderazijn is met azijnmoeder. Bijvoorbeeld, vul flessen met 200 ml cider en vul dit aan met 20 ml azijn
· bedek de opening van de fles met een stukje kaasdoek en zet het vast met elastiek. Zo kan er nog steeds zuurstof bijkomen, nodig voor de fermentatie
· zet de flessen donker weg, maar niet te koel. Kamertemperatuur is prima

·  na vier tot acht weken heb je dan je zelfgemaakte appelciderazijn!

 

Meer appels:

De jaarlijkse appelpluk & Recept voor appelcider (en cake!) 

 

 

← vorige blog volgende blog →

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies