Recept voor natuurlijke deo

Recept voor natuurlijke deo

Al sinds 2014 gebruik ik geen andere deo meer dan deze zelfgemaakte deo. Hij is milieuvriendelijker dan spuitbussen, verzorgend voor je oksels, makkelijk om te maken, erg goedkoop, plantaardig en zeker niet onbelangrijk: hij werkt fantastisch.

diy deo maken, recept voor natuurlijke deodorant


Reguliere deodorant uit een spuitbus werkte voor mij nooit zo goed. Ik had vaak last van pijnlijke, geïrriteerde oksels. Tel daarbij op dat er vaak aluminium in zit (er is regelmatig discussie over hoe veilig aluminium voor ons is) en dat de drijfgassen niet goed zijn voor onze aarde: Al met al reden genoeg om op zoek te gaan naar alternatieven. Zo kwam ik uit bij een simpel diy recept met kokosolie, maïzena en baking soda.

In de drie jaar dat ik het gebruik heb ik het recept steeds wat verder aangepast, tot ik er nu eindelijk compleet tevreden mee ben. Deze deo werkt goed, ruikt lekker, en ik heb nog nooit zulke zachte, goedverzorgde oksels gehad.diy deo maken, recept voor natuurlijke deodorant

Wat heb je nodig:
- 13 el kokosolie (extra virgin of ontgeurd, naar wens)
- 8 el maïzena (arrowroot/pijlwortel kan ook)
- 8 el bakingsoda
- 3 el amandelolie

Je kunt eventueel etherische oliën toevoegen voor geur en werking. 
In dit recept gebruik ik ceder, rozemarijn en lavendel. Dit is een zachte mix die heerlijk aards ruikt. Ceder, rozemarijn en lavendel helpen allemaal mee om ontstekingen tegen te gaan, pijn te stillen en wondjes sneller te laten helen. Erg fijn dus als je je oksels scheert. 

Ik gebruikte 13 druppels in totaal, in de volgende verdeling: ceder 7, rozemarijn 4, lavendel 2. Dit laatste is natuurlijk compleet afhankelijk van je eigen smaak. Tussen de 10 en 15 druppels is prima voor dit recept. 

 

diy deo maken, recept voor natuurlijke deodorantHet recept
Meng eerst de baking soda en maïzena met elkaar. Smelt dan je kokosolie au bain marie. Ik doe dit door de pot waar het in zit in heet water te zetten. Het hoeft niet compleet vloeibaar te zijn, maar hoe zachter het is hoe beter het mengt. 
Voeg nu alle ingrediënten toe aan het baking soda/maïzena-mengsel. Zorg dat er geen klontjes meer inzitten. 
Laat het even opstijven en je bent klaar!


diy deo maken, recept voor natuurlijke deodorant


Gebruik ongeveer een klein doperwtje per oksel, en pas dit aan naar behoefte. Het fijne aan dit recept is dat alle ingrediënten samenwerken om geuren weg te nemen. Mocht je dus later op de dag niet meer zo fris ruiken, dan lost deze deo dat weer helemaal op. 
Ik heb thuis altijd een pot staan, maar heb ook altijd een klein (waterdicht!) potje mee in mijn tas. Ook op vakantie. Let wel op dat de kokosolie in de zomer vloeibaar kan worden en je dus een goed lekvrij bakje neemt. In de winter kan het mengsel solide worden, ik neem dan meestal een klein beetje en warm dit in mijn oksel op tot het makkelijk smeerbaar is.

Het recept is heel makkelijk aan te passen. De amandelolie is bijvoorbeeld te vervangen door een andere olie. Of laat de vloeibare olie weg als je niet zulke gevoelige oksels hebt. 
Ik werk in het recept met eetlepels zodat je zelf makkelijk kunt turven als je dingen aanpast. Dan weet je voor volgende keren precies hoe jouw favoriete deorecept er uit ziet.

Baking soda kan de huid irriteren. Met eerdere recepten had ik hier soms last van, maar met dit bovenstaande recept gelukkig niet. Mocht je irritatie merken, voeg dan bijvoorbeeld nog wat extra kokos- of amandelolie toe. Of gebruik de volgende keer een eetlepel baking soda minder.

 

diy deo maken, recept voor natuurlijke deodorant

 

Mocht je het recept gaan maken horen we graag hoe het bevalt! 

 

deo diy, deodorant natuurlijk recept


Bij Team Werfzeep vinden we ons steentje bijdragen aan het milieu belangrijk, niet alleen op de werkvloer in het zeep-atelier, maar ook thuis. Af en toe zullen en blogs verschijnen waarin een teamlid vertelt over gemaakte keuzes, ontdekkingen of met recepten. Alle blogs in de serie zullen te vinden zijn in de categorie "Team Werfzeep".

Reacties

  1. Evelien Evelien

    Hoi Laura, voor kleine hoeveelheden etherische olie van goede, biologische kwaliteit zou ik voor Chi gaan! In veel biowinkels te krijgen.
    Succes!

  2. Laura Laura

    Ik wil dit receptje heel graag uitproberen en vroeg me af of jullie tips hebben voor etherische oliën. Ik merk dat er zoveel verschil in kwaliteit is en vroeg me af of jullie eventueel een merk kunnen aanraden.

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies