Recept voor rijstmelk

  • Geplaatst op
  • Door Anne-Fleur
  • Geplaatst in recepten
  • 0
Recept voor rijstmelk

Vanaf vandaag is onze tweede nieuwe zeep verkrijgbaar: Oryza! Een mooie reden om een blog te wijden aan het recept van de rijstmelk die we gebruiken voor deze zeep.

Je hebt het misschien wel eens vaker op onze website gelezen, maar alle eetbare ingrediënten die in onze zepen zitten, kun je ook echt eten! De olijfolie, zonnebloemolie, karitéboter, koffie, verbena (we drinken al maandenlang verbenathee in het zeepatelier), haver en ga zo maar door; allemaal zijn ze van foodgrade kwaliteit. Daarom leek het ons leuk om af en toe een recept met jullie te delen, met ingrediënten in de hoofdrol die we ook voor onze zepen gebruiken.
Vandaag bijten we dus het spits af met een recept voor rijstmelk!

 

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

 

Oryza is een heerlijk zachte zeep met rijstmelk, jasmijn en bergamot. Zoals hierboven al stond is dit recept voor rijstmelk precies zoals we het in de oryza gebruiken. En mocht je je afvragen waar die naam vandaan komt: Oryza Sativa is de Latijnse naam voor rijst.

De rijst op de foto's, en dus in de oryza, wordt geteeld volgens de biologisch-dynamische principes in Noord-India. Het komt van een fairtrade project waarbij de boeren een dubbele premie krijgen.
 

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

 

Rijstmelk is ontzettend makkelijk om te maken, en je hebt maar twee ingrediënten nodig. Het eindproduct is wat anders dan je misschien vanuit de winkel gewend bent, maar zeker niet minder lekker. Het leuke aan je eigen rijstmelk maken is dat je zelf kunt experimenteren met de dikte. Daarnaast kun je van alles toevoegen, of het juist zo simpel mogelijk houden.

 

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap


Benodigdheden voor ±1 liter rijstmelk

- ¼ cup basmati rijst (60 gram)
- 900 ml water

- Een blender of staafmixer - Een zeef
- Een schone lege fles van ±1 liter

Eventuele toevoegingen
- 1 à 2 dadels (zonder pit)
- ½ blik kokosmelk
- Kaneel
- Zout 

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

 

Doe de rijst en water samen in een pan en kook de rijst gaar zoals je dat gewoonlijk ook zou doen. Mocht je het wat zoeter willen, kook dan de dadels mee, dan worden ze goed zacht en blenden ze straks makkelijk. 

 

Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

 

Als de rijst na ±15 minuten goed gaar is, zet je het vuur af. Laat het eventueel een beetje afkoelen. Zet vervolgens de staafmixer erin, of doe je rijst en water in de blender.

Mocht je nog zout, kaneel en/of kokosmelk willen toevoegen is dit het moment. Kokosmelk maakt het nog romiger en ietsje zoeter. Het recept zoals het nu is zorgt voor romige, dikke rijstmelk, mocht je het liever wat dunner willen kun je natuurlijk ook nog extra (koud) water bijvoegen.

Na het blenden giet je de rijstmelk door de zeef, eventueel door een kaasdoek (of schone theedoek) als je het heel fijn gefilterd wilt. Giet de melk in je fles en laat het afkoelen voor je het in de koelkast zet.
Gekoeld is de rijstmelk zo’n 3-5 dagen houdbaar.


Rijstmelk, recept rijstemelk, rice milk soap

 

De rijstmelk is heerlijk als roomvervanger in soepen, in een curry in plaats van kokosmelk, maar ook in de koffie, door je havermout of met cruesli.

Mocht je het uitproberen horen we graag waar jij het voor gebruikt!

 

 

← vorige blog volgende blog →

 

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies