Recept voor vlierbloesemsiroop

  • Geplaatst op
  • Door Anne-Fleur Kan
  • Geplaatst in recepten
  • 0
Recept voor vlierbloesemsiroop

Toen we vorige week in ons bos brandnetels aan het verzamelen waren voor de brandnetelpesto plukten we gelijk wat schermen vlierbloesem mee. Daar kun je heel simpel, heel erg lekkere siroop van maken. Vandaag delen we het recept!

De vlier (Sambucus nigra) is een struik die door heel Nederland groeit, als je eenmaal weet hoe het eruit ziet zal je vervolgens overal waar je komt de kleine schattige bloemetjes, met honderden samen op een scherm, tegenkomen. De vlier bloeit van mei tot juli dus dit is het moment om te oogsten! Zorg wel voor dat je van een vlier plukt die niet in de buurt van een weg staat. En dat je ook nog wat overlaat, de bloesem verandert later namelijk in besjes, waar je ook weer heerlijke dingen mee kunt maken.
Benodigdheden
- Tussen de 7-10 vlierbloesemschermen (een flinke pan vol)
- Water
- 1200 suiker per liter
- 1 á 2 citroenen, gewassen en in plakken gesneden

- Een grote pan
- Genoeg schone flessen om de siroop in te bewaren
- Zeef
- Eventueel een kaasdoek/schone theedoek

Pluk de vlierbloesem op een schone plek en schud de schermen uit om eventuele beestjes te verwijderen. Was de schermen niet, daarmee was je veel van de smaak weg.

Haal zoveel mogelijk van de stengels weg, deze kunnen een bittere smaak geven. Doe de bloesems samen met de citroen in een pan en zorg dat de vlierbloesems nét onder water staan.
Laat dit 1 tot 2 dagen staan zodat de smaak in het water kan trekken.
Giet alles door een zeef zodat je alleen het vocht overhoud. Je kunt eventueel een kaasdoek of een schone theedoek in je zeef of vergiet leggen om extra te secuur te zeven. Zo houd je alle onzuiverheden uit je siroop. Knijp de citroenschijfjes uit.

Meet hoeveel vocht je hebt en doe dat samen met 1200gr suiker per liter in een grote pan. Verhit dit (het hoeft niet te koken) totdat de suiker opgelost is.
Doe de siroop heet in je schone flessen, en zet deze op een koele, donkere plek. De siroop is lang houdbaar, maar aan de geur is duidelijk te merken wanneer het na maanden toch niet goed meer is. Maar het is zo lekker dat het waarschijnlijk niet zover zal komen!De siroop is heerlijk verkoelend op warme zomerdagen. Vries voor die extra hete dagen wat siroop in als blokjes, en voeg deze toe aan je water, of prikwater. Eventueel met een extra schijfje citroen. Echt verrukkelijk!

Mocht je nog benieuwd zijn naar het recept voor brandnetelpesto kun je dat hier terug vinden.

 

← vorige blog volgende blog →

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies