Recept voor wasmiddel

 • Geplaatst op
 • Door Anne-Fleur
 • Geplaatst in recepten
 • 30
Recept voor wasmiddel

Onze schoonmaakzeep is niet alleen fijn voor het boenen van vloeren en je afwas, je kunt er ook wasmiddel van maken! Met dit recept heb je in een handomdraai voor maandenlang je eigen milieuvriendelijke, biologische wasmiddel.

Zelf gebruik ik al een tijdje geen wasmiddel uit de winkel meer. In de meeste wasmiddelen zitten allerlei dierlijke en chemische ingrediënten die niet bepaald goed zijn voor het milieu of je huid. Toen ik er achter kwam hoe makkelijk het is om je eigen wasmiddel van zeep te maken, en hoe veel geld je daarmee bespaart, besloot ik het gewoon te proberen.

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, biologisch wasmiddel

 

Mijn was werd nog steeds heerlijk schoon, en rook heerlijk naar de etherische lavendelolie die ik gebruikte. De geur is een stuk subtieler dan de synthetische parfumgeur van de meeste andere wasmiddelen, wat ik zelf erg fijn vind. 
Voor mensen met een gevoeligheid voor wasmiddelen is dit dus ook een goede optie!  

Zoals ik hierboven al even noemde is het ook nog eens een stuk goedkoper. Met een stukje schoonmaakzeep doe je ongeveer 65 wasbeurten. En hoe leuk is het om te zeggen dat je je eigen wasmiddel maakt?Onderstaand recept geeft je de keuze om de zeep te raspen of te snijden. Hoe kleiner de zeep is hoe sneller hij oplost.

Maar als je net zo lui bent als ik kun je de zeep ook gewoon in wat stukjes snijden en zo de pan in gooien. Het hete water doet de rest en zo heb je er verder zo’n 30 minuten geen omkijken meer naar! Genoeg tijd om chocolade te eten en in je boek te lezen.  

Mocht je een apart wasmiddel willen voor je witte was kan dat ook heel simpel. Wanneer de zeep opgelost is giet je één helft alvast in een pot: dit deel is voor je gekleurde was. Aan de andere helft voeg je soda toe. Soda helpt voor het behouden van een mooie witte kleur. In een klap twee wasmiddelen dus! Op naar het recept. 

 


Wat heb je nodig:


· 1x 100 gram schoonmaakzeep

· 2 liter water 

Voor wasmiddel voor de witte was:


· 20 gram soda 

Verder heb je één of twee (als je voor gekleurde én witte was wasmiddel wilt maken) schone potten nodig om je wasmiddel in te bewaren. 


Het recept is onwijs simpel. Zet een pan op het vuur met 2 liter water, snijd (of rasp) de zeep in stukjes. Als het water kookt voeg je de zeep toe.

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, biologisch wasmiddel

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, biologisch wasmiddel

 

Wanneer de zeep helemaal is opgelost roer je alles nog even goed door. Zoals eerder beschreven kun je er nu voor kiezen je wasmiddel te splitsen en eentje voor gekleurde en eentje voor witte was te maken. Wil je alleen wasmiddel voor gekleurde was, dan giet je nu alles in één grote pot.

Wil je ook een wasmiddel voor witte was, giet je nu de helft in een van je potten: dit is het wasmiddel voor je gekleurde was. 
Zet de andere helft terug op het vuur en voeg hier de 20 gram soda aan toe.

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, soda, biologisch wasmiddel

 

Roer goed tot alles is opgelost. Giet het dan in de pot bestemd voor witte was.

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, biologisch wasmiddel

 Laat je wasmiddel volledig afkoelen tot een geleiachtige substantie. Dit kan wel 24 uur duren, soms nog langer, het stijft langzaam op. Dan is het klaar voor gebruik!

 

wasmiddel recept, diy wasmiddel, zelf wasmiddel maken, biologisch wasmiddel 

Veel recepten gaan uit van 4 liter water, maar mijn ervaring is dat met de helft aan water het wasmiddel veel geconcentreerder en krachtiger is (en je hebt minder opbergruimte nodig!). Je hebt dus ook per wasbol maar de helft aan wasmiddel nodig. Dat komt neer op 30ml, of twee eetlepels.

 

Voor je wasmachine is het beter om vloeibaar wasmiddel in een bol in de trommel tussen je kleding te leggen, in plaats van in de wasmiddellade te schenken.Een scheutje azijn kan fungeren als wasverzachter, geen zorgen, je ruikt het absoluut niet terug in je was. Eventueel kun je 3-6 druppels etherische olie naar keuze in je wasverzachterbakje doen als je gaat wassen. Soms heb je gewoon zin in beddengoed geurend naar lavendel!

En voor vlekken die extra aandacht nodig hebben kun je een stukje schoonmaakzeep natmaken en daarmee de vlek inwrijven alvorens het in de wasmachine te doen.  

Mocht je ons recept uitproberen horen we heel graag hoe het bevalt!

 

← vorige blog volgende blog →

Reacties

 1. Jasper Jasper

  Hi Evelien,
  Thx voor reactie. Ik kom nog terug op mijn resultaten. Maar eerst een vraag.
  Weet je hoe ik aan een wasbol kan komen?

 2. Evelien van Zonneveld Evelien van Zonneveld

  Hoi Jasper, het kan helpen als je de pot een tijdje in de koelkast zet, of met dit weer kan dat ook buiten. Dan krijg ik het stevigste wasmiddel. Juist bij warmere temperaturen duurt het stollen langer. Maar als je de pot schudt dan kun je de vloeistof wel al gewoon gebruiken. Wat extra zeep toevoegen kan ook, maar is niet nodig.
  Succes!

 3. Jasper Jasper

  Hi Evelien,

  Dank voor je advies mbt tijdstip toevoegen olie en delen van jouw ervaringen mbt het “soda-aluminium vraagstuk”.
  Andere vraag:
  Ik heb 100 gram werfzeep “schoonmaakzeep variant” geraspt in 2 liter (gefilterd) water gekookt totdat de zeep zo goed als opgelost leek. Vervolgens op circa 18 graden voor het raam gezet. Dit heeft niet geresulteerd in de gelei achtig wasmiddel wat ik op jouw foto zie, maar meer op niet goed opgeloste zeep in licht verkleurd water. 3 vragen:
  - weet jij wat mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn?
  - kan ik dit voor gebruik even goed schudden en dan alsnog gewoon als wasmiddel gebruiken?
  - kan ik hier nog wat aan doen? Bv opnieuw zachtjes koken en meer zeep toevoegen oid?

  Ik hoor graag,
  Groet,
  Jasper

  Andere vraag

 4. Evelien Evelien

  Hoi Jasper, je kunt de lavendelolie best toevoegen als het verse wasmiddel is afgekoeld, maar nog niet helemaal klaar. Dat is beter voor de geur dan wanneer je het bij het hete mengsel doet.

  Ik ben bepaald geen wasmachine-expert (die van ons gaat al 20 jaar probleemloos mee) maar heb dus ook nog geen schade van soda gemerkt. Er zijn ook wasmachinefabrikanten die vloeibaar (synthetisch) wasmiddel afraden omdat de enzymen de trommel aantasten. In dat opzicht lijkt mij een beetje soda, opgelost in natuurlijk wasmiddel, niet zo'n probleem.
  Heeft een van de andere wasmiddelmakers hier misschien andere ervaringen?

 5. Jasper Jasper

  Hi,

  Thx voor recept.

  Ik heb net het zeep geraspt (100 gr) in 2 liter water opgelost.

  2 vragen:
  1. Kun jij een etherische olie (lavendel olie) direct aan water-zeep mengsel toevoegen?
  2. Ik lees hier en daar dat je geen soda moet gebruiken als wasmiddel ingrediënt bij wasmachines die aluminium onderdelen hebben. Heeft iemand hier ervaring mee of argumenten waarom dit wel of niet uitmaakt.

  Nogmaals superthx voor recept.
  Groet,
  Jasper

 6. Suhela Suhela

  Tof! Ik ga het ook proberen met deze zeep. Heb eerder zelf wasmiddel gemaakt op deze manier met Marseille-zeep, maar das niet zo'n "groene" zeep kwam ik later achter. Bedoel je 20 gram soda op 2 liter water, of op 4 liter water?

 7. Evelien Evelien

  Hoi Hadassa, ik heb nog nooit bedorven wasmiddel aangetroffen, zie ook mijn reactie aan Aarika. En met soda bedoel ik huishoudsoda (natriumcarbonaat). Je kunt voor kleding reinigen allebei gebruiken hoor, baking soda is ook geschikt maar minder krachtig. Succes!

 8. Evelien Evelien

  Hoi Bram, hm wat gek. Ik heb helaas geen gouden tip voor je. Wij gebruiken allebei bovenstaand recept en dat geeft soms een wat vloeibaarder resultaat dan anders, maar altijd wel een goed wasmiddel. Ik zou het sowieso in een wasbol schenken en gebruiken. Schuimt het wel als je de pot schudt, of ook dat niet? En misschien een volgende keer nog minder water gebruiken om het nog geconcentreerder te maken?

 9. Bram Bram

  Ik heb het wasmiddel enkele weken geleden gemaakt, maar stolt niet. Wat zouden de redenen kunnen zijn dat het niet stolt? Ik heb het 2 dagen op een koele plek laten staan na het mengen en hierna zelfs een tijdje in de koelkast.

  Groetjes en het beste gewenst

 10. Hadassa Hadassa

  Dag Evelien,

  Bedankt voor het recept. Ik heb een vraag: hoe lang is het wasmiddel houdbaar?

 11. Evelien Evelien

  Hoi Aarika, ja spannend! Je kunt het voor allerlei klusjes gebruiken, zeker. Voor de afwas vind ik het soms wel wat te zacht, meestal wrijf ik voor de vaat gewoon een schuurspons over het stuk zeep heen, hiermee wordt alles schoon. Maar kijk vooral zelf hoe het je bevalt en wat je er allemaal mee kunt doen!
  Omdat het inderdaad water bevat, en geen extra conserveermiddel is er geen datum op te plakken. Ik heb echter nog nooit bedorven wasmiddel gehad, en soms maakte ik het voor een jaar vooruit. Veel plezier ermee!

 12. Evelien Evelien

  Hoi Bram, dank voor je complimenten! Bovenstaande blog komt van Anne-Fleur, ik zal het haar ook even voorleggen!
  Ik maak het op zich ook al jaren dus ik kan je wel antwoorden, alleen maak ik wasmiddel zelf nogal met de Franse slag, en je vragen zijn vrij specifiek. Wasmiddel is een van die dingen die ik graag maak zonder strikt recept en dus altijd uit de losse pols. Totaal anders dan het precisiewerk waar het bij zeepmaken op aankomt.
  Je kunt de etherische olie er zeker aan toevoegen en dat zou niets moeten separeren, maar ik zou er niet zo van schrikken als het eens niet perfect opgenomen wordt, dan is het zeker nog bruikbaar (verkoopbaar is inderdaad een andere kwestie, maar voor je zover bent zul je vast aardig wat experimenten verder zijn).
  Even op een rijtje:
  -ja, je kunt de etherische olie ook toevoegen aan het vers gemaakte wasmiddel. Doe dit niet te vroeg want hoe warmer de massa, hoe slechter voor de geur. Als het afkoelt kun je het er doorheen roeren en zo netjes mee laten stollen. Je kunt het ook ná het stollen nog toevoegen, als het nog enigzins roerbaar is. Als je wasmiddel erg stijf is werkt dit natuurlijk minder goed. Je kunt de concentratie ook weer aanpassen.
  -ik raad het niet aan (toch een beetje zonde…) maar je kunt ook andere Werfzepen gebruiken als basis voor wasmiddel. Maar de olieverhouding is hierbij anders waardoor het niet zo logisch is.
  -mocht het wasmiddel niet goed opstijven dan is het nog wel bruikbaar. Alles zit er toch in, ik heb ook wel eens een te dun wasmiddel gehad, en de was werd prima schoon. Maar meestal stijft het alsnog op, alleen duurt het misschien een paar weken langer.
  Veel plezier en succes! Groetjes Evelien

 13. Bram Bram

  Heej Evelien,

  Ik heb een drietal vragen over het wasmiddel:
  - Kan ik de etherische olie ook aan het wasmiddel zelf toevoegen of gaat de olie dan separeren? Zo ja, is het dan een oplossing om de olie door de opgestijfde vorm te roeren of gaat hij dan (ook) separeren?
  - Kan ik wasmiddel maken van andere zepen van Werfzeep? Als hij niet opstijft kan hij dan evengoed gebruikt worden als wasmiddel? Indien de oliën gaan separeren is het niet mogelijk toch? Maar als ze niet separeren en het stijft niet op lijkt me dit geen verschil, of is er een verschil tussen opgestijfd wasmiddel en vloeibaar?
  Ik ga zometeen voor de eerste keer wasmiddel maken van 50 gram schoonmaakzeep. Ik heb er zin in en ben benieuwd. Ook wil ik dit misschien gaan verkopen aan vrienden en familie en het geld dat ik er van over hou aan een vriend van mij doneren die in Kenya aan een aantal projecten werkt voor scholing, weesjes en voedseldistributie.
  Jullie bedrijf rockt!! Keihard!

  Hartelijke groetjes,
  Bram

 14. Aarika Aarika

  Ik heb het recept vandaag uitgeprobeerd, ben erg benieuwd hoe het zal bevallen! Ik neem aan dat het ook gewoon voor de afwas en andere schoonmaak klusjes te gebruiken is.
  Aangezien het met water is gemaakt, hoelang kan ik het bewaren?

 15. Annita Annita

  Hoi Evelien,
  Ik heb de kruidenzeep in vloeibare vorm proberen te maken 2 weken geleden. Helaas blijft hij iets te vloeibaar, oftewel te dun met dezelfde verhoudingen als het wasmiddel.
  Het ruikt echter heerlijk en is zacht voor de handen. Misschien toch andere verhoudingen uitproberen.....

 16. Evelien Evelien

  Hoi Annita,

  Ik zou er lekker mee experimenteren, als je dat leuk vindt! Wat leuk trouwens dat de kruidenzeep jullie favoriet is. Wasmiddel kun je er misschien ook wel mee maken maar wij hebben dat nog nooit gedaan. Het werkt ook wel iets anders, de kruidenzeep bevat namelijk meer olie dan de schoonmaakzeep omdat het echt gericht is op het verzorgen van je huid (in plaats van het reinigen van je huis). En je zal misschien de kamillebloemetjes eruit moeten zeven. Maar los daarvan ben ik altijd voor uitproberen. Veel plezier!

  groetjes Evelien

 17. Annita Annita

  Hoi Evelien,

  Kun je van je favoriete zeep (in ins geval de kruidenzeep) vloeibare handzeep maken op deze manier, of wellicht ook vloeibaar wasmiddel maken?

  Groetjes, Annita.

 18. karin vercauteren karin vercauteren

  het wordt wel geleiachtig als het een week staat ,het gaat prima , en ben super tevreden

 19. Evelien Evelien

  Hoi Neline, leuk dat je het gemaakt hebt!
  Het kan soms even duren hoor, voor het opstijft. Als het na 24 uur toch wat vloeibaar blijft kan dat kan aan meerdere dingen liggen, maar een koele ruimte helpt. Als het schuimt wanneer je het schudt, kun je het wel al prima gebruiken.
  Veel succes!

 20. Neline Neline

  Hoi Evelien,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb het wasmiddel gistermiddag gemaakt, maar het stijft helemaal niet op tot een geleiachtige substantie. Het blijft even vloeibaar als op het begin.
  Is het dan ecengoed te gebruiken?

 21. Evelien Evelien

  Hoi Neline, je kan het ook gebruiken voor wol en fijne was!
  Ik denk alleen niet dat het geschikt is voor de vaatwasser. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar ik vermoed dat het teveel zal schuimen. Misschien ben je daarvoor beter af met een (mogelijk zelfgemaakt) waspoeder. Ik zal het eens onderzoeken.
  groetjes! Evelien

 22. Neline Neline

  En, nog een vraagje, zou je ook op een bepaalde manier vaatwastabletten hiervan kunnen maken of het gebruiken als vaatwasserafwasmiddek?

  Vriendelijke groeten,

  Neline

 23. Neline Neline

  Hallo,

  Leuk om te doen. Kan je het wasmiddel voor die bonte was ook voor fijn en wolle kleding gebruiken?

  Vriendelijke groeten,

  Neline

 24. Evelien Evelien

  Hoi Karin, tof dat je met regenwater werkt. Hoelang geleden heb je het gemaakt? Het wordt op termijn steeds wat dikker is mijn ervaring.
  Wat fijn dat je hondjes er goed op reageren, dat maakt het nog mooier!

 25. Evelien Evelien

  He Sanne, superleuk! Lijkt me een mooi doel voor dat stukje zeep, het is echt een fijn recept en je hebt voor maanden aan wasmiddel. Veel plezier met maken!
  En tof dat je de link bij je eigen blog wilt plaatsen!

 26. vercauteren karin vercauteren karin

  ik heb het ook al gemaakt op twee liter regenwater ,maar zo dik is het bij mij niet dat ik het kan scheppen met een lepel , ik deed altijd een volle wasbol bij mijn was ,veel te veel dus ,maar het ruikt heerlijk fris en nu ben ik ook gerust dat mijn hondjes geen allergische reacties er van krijgen

 27. Sanne Sanne

  Wat cool! Echt super tof dat het recept online staat. Ik heb nog een stukje schoonmaakzeep en ik ga daar denk ik wasmiddel van maken! Ik vind een fijn wasmiddel vinden namelijk zo lastig. Ik zet een link naar deze blogpost gelijk in mijn eigen blogje over Werfzeep!
  Liefs

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies