Smeerworteloogst in de sneeuw

Smeerworteloogst in de sneeuw

Toevallig juist op de enige dag van het jaar dat het sneeuwde hadden Tayyibah en ik afgesproken om smeerwortels op te graven. Hieronder zie je een fotoverslag van ons gegraaf in een sprookjesachtig landschap (wat prachtig was, drie uur lang, daarna was het weg). 

smeerwortel

 

smeerwortel

 

In onze bostuin staan een aantal smeerwortels (Symphytum officinale) van vijf á zes jaar oud. Hoe ouder, hoe sterker en groter de wortels. Ze zitten dan ook best diep in de grond. Vanaf een jaar of drie kun je wortels oogsten.

 

smeerwortel

 

We oogsten elk jaar in het najaar, als de plant bovengronds practisch verdwenen is en alle kracht is teruggetrokken naar de wortels.

 

smeerwortel

 

En precies dus op de dag van oogst begon het te sneeuwen! Meestal werk ik in de tuin en in het bos met het weer mee, oftewel als het droog en liefst zonnig weer is. Maar ja, als je een graafafspraak hebt, dan ga je toch met schop en al de bostuin in.

 

smeerwortel

 

smeerwortel

 

Het is een waardevol ingrediënt voor ons, want smeerwortel werkt wondhelend, verzachtend en ontstekingswerend. Hoe dat zit lees je hier

Het overgrote meerendeel van dit jaars smeerworteloogst (in meerdere dagen opgegraven, en altijd maar een derde van de wortels van de plant) is bestemd voor onze smeerwortelzeep: comfrey

 

smeerwortel

 

Maar dit keer heb ik ook andere plannen: een heilzame wortel-seizoenszeep! Het maceraat hiervoor maakten we vandaag (hoog en droog) in het Werfzeepatelier. Als je ook aan de slag wil met je eigen smeerwortelmaceraat vind je hiervoor een recept in een eerdere smeerwortelblog.

 

smeerwortel

Reacties

  1. Evelien Evelien

    Dank voor jullie reacties Marga en Marianne! Heel fijn om te lezen. Daar duiken we graag de sneeuw voor in!

  2. Evelien Evelien

    Dank voor jullie reacties Marga en Marianne! Heel fijn om te lezen. Daar duiken we graag de sneeuw voor in!

  3. Marga Arents Marga Arents

    De creaCtiviteit voel ik op mijn huid! Tijd is aandacht in jullie werkwijze. En dat voel en ruik ik.

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies