Zeep van de dag: calendulazeep

Zeep van de dag: calendulazeep

Vandaag lichten we onze calendulazeep uit en vertellen we waarom we zo dol zijn op deze gouden bloem.

werfzeep calendula

 

We zijn groot fan van calendula en verwerken het in zalfjes en crèmes voor eigen gebruik, maar bovenal in maceraten voor onze geliefde calendulazeep.

De prachtige bloemblaadjes worden al vanaf de 12e eeuw gebruikt voor hun heilzame eigenschappen en niet zonder reden. Calendula werkt ontsmettend, ontstekingswerend, wondhelend en verzachtend. Hierdoor kan het goed helpen bij bijvoorbeeld wonden, gevoelige en geïrriteerde huid, eczeem, en kloofjes in de huid. Ceder heeft ook enkele van deze eigenschappen en gaat daarom in de zeep goed samen met de calendula. 

Naast ceder en calendula zit de zeep bomvol voedende oliën waaronder karitéboter, borage-olie, cacaoboter, avocado-olie, kokosolie en olijfolie. Calendulazeep is daarom extra mild en verzorgend, een goede zeep voor als je een gevoelige huid hebt. Deze zeep is van nature vrij van allergenen. 

 

calendula, Werfzeep calendulazeep, goudsbloem 

 

calendula, Werfzeep calendulazeep, goudsbloem

 

We hebben de hele zomer lang bloemblaadjes uit de tuin geplukt en daarmee voldoende geoogst om tot volgende zomer voort te kunnen. Daarnaast natuurlijk ook het zaad, voor volgend jaar.

Oorspronkelijk kwamen onze zaadjes van De Bolster, een klein bio-dynamisch familiebedrijf met passie voor biologische tuinzaden.

De bloemblaadjes roeren we puur door de zeep en we trekken er een maceraat van wat ook in de zeep verdwijnt.

 

werfzeep calendula maceraat

 

Hierboven twee potten calendulamaceraat van één van de vorige oogsten. We overgieten calendula met olijfolie en laten deze minimaal 6-8 weken trekken op een zonnige plek. De werkzame stoffen in de calendula lossen zo op in de olijfolie, die we vervolgens in de zeep benutten. 

werfzeep calendula ingrediënten

 

Dit is één van onze favorieten en hardlopers, de zepen lopen zo hard dat we vandaag een dubbele batch maakten!

 

werfzeep thermometer

 

Bij het maken van zeep is de temperatuur van de ingrediënten heel belangrijk. Sinds kort hebben we een erg futuristische infraroodthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. 

 

werfzeep-calendula-pan

 

 

En tot slot het eindresultaat!

 

calendula, Werfzeep calendulazeep, goudsbloem

 

 

← vorige blog  

Reacties

Reageer als eerste op dit blog...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies