Brandnetel

Urtica dioica L.

Ons meest verguisde onkruid is veel waardevoller en werkzamer dan we vaak beseffen. De Latijnse naam urtica is afgeleid van 'urere', wat branden betekent. Het branden herkennen we direct wanneer de huid met brandnetel in aanraking komt.

Brandnetel

Al in de oudheid is de werkzaamheid beschreven, o.a. door Hippocrates en de Romeinen en later ook in de Middeleeuwen. Met name om de bloedzuiverende werking en bij gewrichtsaandoeningen werd de brandnetel veelvuldig toegepast. 

Brandnetel heeft heel veel goede bruikbare eigenschappen. Het bevat o.a. flavonoïden, looistoffen, vitamine C, chlorofyl, acetylcholine, mineralen en kiezelzuren. Het heeft een gunstige invloed op wondgenezing van de huid en slijmvliezen, bevordert verhoging van de weerstand tegen infecties en ondersteunt de opbouw van haren en nagels. Ook de doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor brandnetel ook verwarmend werkt.

De brandnetel die in de zeep verwerkt wordt oogsten we middels wildpluk in het bos van Landgoed Wickenburgh. De jonge toppen worden bij voorkeur in de lente geoogst en verwerkt.

Zepen met brandnetel: scheerzeep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies