Cacao

Theobroma cacao L.

Theobroma betekent 'voedsel voor de goden' en is bedacht door Linnaeus, de grote botanicus. 'Cacao' stamt af van het woord 'cacahuatl' uit het Nahuatl (Azteeks).

De cacaoboom groeit rond de evenaar. In Mexico en Guatemala verbouwde men al in 400 voor Christus cacao. De Maya’s hebben tekeningen achtergelaten van bruidsrituelen en andere religieuze feesten waarbij ze cacao gebruikten. Het werd ook als betaalmiddel gebruikt.

Cacao

Na de oogst worden de zaden uit de peulen gehaald. Deze laat men fermenteren en drogen. Dit noemt men de cacaoboon. De droge boon is goed bewaarbaar, meestal is het dit stadium waarin de boon getransporteerd wordt, bijvoorbeeld overzees. De volgende stap is het branden van de boon.
De gebrande boon wordt vermalen, dit geeft cacaomassa. Dit is de grondstof voor cacaopoeder, de cacaoboter en chocolade. Cacaoboter is bleekgeel van kleur en wordt gebruikt in chocolade en, je raadt het al, zeep.

Cacaoboter bevat behalve een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren (onder andere stearinezuur en palmitinezuur) ook xanthine, theobromine, flavonoïden, polyfenolen, magnesium en fenylethylamine. Cacaoboter heeft de eigenschappen van een emolliens, het legt een laagje om de huid, verzacht, en houdt beter vocht vast. Cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur.

In zeep is vooral de verzachtende, vochtinbrengende eigenschap van belang. We werken met biologisch gecertificeerde, fantastisch geurende cacaoboter. 
Daarnaast produceren de Nieuwegeinse chocolademakers van Mesjokke speciaal voor ons van hun fantastische Madagaskarcacao een 100% chocolade. Dus helemaal zonder toevoegingen (zoals suiker). Deze gebruiken we in onze chocoladeswirl. De intense chocoladegeur van die zeep komt helemaal van de cacaoboter en deze chocolade.

Zepen met cacaoboter: bloesemzeep, calendulazeep, chocoladeswirl, citruszeep, comfrey, groene kleizeep, haverscrub, honingzeep, karitézeep, karnemelkzeep, koffiescrub, kruidenzeep, lavendelzeep, ravensara, rozenzeep, scheerzeep, shampoo, tayyibah, vetiverzeep en ylang ylangzeep, cistuszeep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies