Sea Buckthorn

Hippophae rhamnoides L.

Duindoornolie is ongelooflijk rijk en krachtig, omdat het voor het overgrote deel bestaat uit (mono-) onverzadigde vetzuren, met name het omega-7-vetzuur palmitoleïnezuur, omega-9-vetzuren, linolzuur en alfalinoleenzuur. Daarnaast bevat het veel vitamine C en E, caroteen, carotenoïden, flavonoïden en mineralen. 

Deze combinatie maakt de olie erg effectief in het vitaliseren en regenereren van de huid. Het voedt, verstevigt en werkt wondgenezend. Ook beschermt duindoornolie de huid tegen schade door de zon en bij brandwonden.

Onze duindoornolie komt uit Duitsland en is food grade en biologisch gecertificeerd door de Soil Association.

werfzeep-duindoorn

Duindoornbessen zijn rijk aan olie in de zachte delen van de vrucht (pulpolie) en in de zaden (zaadolie). De duindoornstruik is inheems in Midden-, Noord- en West-Europa. Het groeit vooral als ‘pioniersstruik’ op arme, kalkachtige en zilte bodems, met name in kustgebieden. In de Chinese, Tibetaanse, Russische en Griekse volksgeneeskunde werd de duindoorn van oudsher veel gebruikt, vooral in toepassingen voor huidproblemen. In Rusland heeft de olie dezelfde status als St. Jansolie bij het genezen van allerlei huidkwalen; Russische astronauten gebruikten zelfs duindoorncrème om zich te beschermen tegen stralingsschade.

Apart genoeg is duindoorn in de Westerse volksgeneeskunde nooit populair geweest, onder meer omdat ze vooral groeide in de arme en weerbarstige duinen, het ‘domein van de armen’. Pas sinds het begin van de twintigste eeuw kwam daar langzaam verandering in. In eerste instantie werd duindoorn toen belangrijk vanwege het hoge gehalte aan vitamine C in de bessen, waardoor die konden worden ingezet bij scheurbuik en griep. Tegenwoordig is deze olie letterlijk en figuurlijk goud waard: de waardevolle samenstelling maakt de olie een van de prijzigste die er zijn.

Zeep met duindoornolie: seizoenszeep #21

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies