Handmade

Handmade

Waarom maken we onze zepen nog steeds met de hand?

 

Door met de hand zeep te zieden zijn we in staat om onbewerkte, zuiver biologische oliën te gebruiken.

Hier lees je wat dit met elkaar te maken heeft!

 

Ambachtelijk zeepzieden

Zeepzieden is van oudsher een ambachtelijk proces. Je meet, roert, mengt en giet. Je sjouwt met blokken zeep, zware pannen en maakt kruidenaftreksels. Allemaal nauwkeurige handelingen, waarbij een hoop kennis en ervaring vereist is.

 

Tegenwoordig wordt zeep bijna alleen nog maar machinaal zeep gefabriceerd. Vanwege de aantallen die je zo kunt maken is dit verreweg het snelst en meest economisch. Dat is de reden dat vrijwel alle zeepfabrikanten hun proces hebben geautomatiseerd.

 

Wat is dan toch het voordeel van handgemaakt?

Fabriekszeep vergelijken met handgemaakte zeep, is een beetje zoiets als het verschil tussen een fabriekscake en een zelfgebakken cake (een mooie vergelijking van het Klokhuis, toen ze de zeepaflevering bij ons schoten!). 

Het belangrijkste verschil is dat we, door met de hand te zieden, in staat zijn om met onbewerkte, koudgeperste oliën te werken. Omdat deze niet bewerkt zijn tot (chemisch gezien) zuivere vetzuren, zijn de onverzeepbare deeltjes, zoals vitamines, mineralen en flavonoïden, nog aanwezig. Deze mengen we dus mee in het zeepbeslag en sluiten we op in de zeep, wat bijdraagt aan de verzorgende eigenschappen.

Het vetzuurpercentage van onbewerkte, koudgeperste olie is bij elke oogst ook steeds een beetje anders. Hierdoor zouden we geen meng-machine aan kunnen zetten voor een vast aantal minuten. Doordat we zelf in de pannen roeren kunnen we per batch zeep bepalen wat het juiste meng-moment is. Juist hierdoor kunnen wij met onbewerkte ingrediënten werken, zoals onze geliefde koudgeperste, biologische oliën.


We werken als zeepmakers bij elke batch mee met de zeepreactie en kunnen dus met trots zeggen dat elk stuk zeep met liefde en aandacht is gemaakt.

Als je het leuk vindt om hier meer over te lezen, dan kun je rondkijken op de blog bij zeep maken.

 

 

 
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies