Handmade

Handmade

Waarom maken we onze zepen nog steeds met de hand?

 

Zeepzieden is van oudsher een ambachtelijk proces. Je meet, roert, mengt en giet. Je sjouwt met blokken zeep, zware pannen en maakt kruidenaftreksels. Allemaal nauwkeurige handelingen, waarbij een milligram teveel of te weinig al invloed kan hebben op het eindresultaat. 

 

Natuurlijk wordt er tegenwoordig voornamelijk machinaal zeep gefabriceerd. Door de mogelijke opschaling is dit verreweg het snelst en meest economisch. Dat is de reden dat vrijwel alle zeepfabrikanten hun proces hebben geautomatiseerd.

 

Wat is dan toch het voordeel van handgemaakt?

 

Fabriekszeep vergelijken met handgemaakte zeep, is zoiets als het verschil tussen een fabriekscake en een zelfgebakken cake. De fabriekscake is goedkoper en smaakt elke keer hetzelfde. Voor de zelfgebakken cake zijn de ingrediënten met zorg uitgezocht en is aan elke stap van het proces telkens weer aandacht besteed.
En misschien wel het belangrijkste: doordat we zelf in de pannen roeren kunnen we per batch zeep bepalen wat het juiste meng-moment is. Juist hierdoor kunnen wij met koudgeperste ingrediënten werken (waarvan de vetzuur-samenstelling per oogst licht verschilt, hierdoor kun je hier geen machine op loslaten). Koudgeperste oliën hebben als grootste voordeel dat ze al hun heilzame en voedende eigenschappen nog bevatten.


We werken als zeepmakers bij elke batch mee met de zeepreactie en kunnen dus met trots zeggen dat elk stuk zeep met liefde en aandacht is gemaakt.

 
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies