Kokos

Cocos Nucifera L.

De kokospalm is zeer wijdverspreid, de oorspronkelijke herkomst is dan ook moeilijk te bepalen. Het woord ‘cocos’ stamt van het Portugese 'coco', dat 'grimas' betekent, verwijzend naar de drie ronde inkepingen op de onderzijde die de bolsterloze vrucht een 'gezicht' geven.

Het wortelgestel van kokos lijkt erg op dat van gras, het is dus eigenlijk een verhoutte plant met het voorkomen van een boom.

De mens gebruikt al duizenden jaren allerlei kokosproducten in de keuken, als (onderdeel van) cosmetica en voor nog veel meer toepassingen. De vruchten, melk en olie uit het vruchtvlees, water uit de vrucht en het hout, de bast en het droge, stugge haar van de vruchten.

De olie verkregen uit de eerste persing van het verse of gedroogde vruchtvlees noemt men ook wel ‘virgin’ en bevat verschillende verzadigde vetzuren (o.a. laurinezuur en myristinezuur). Daarnaast bevat kokosolie onverzadigde vetzuren (onder andere oliezuur en linolzuur), maar ook fytosterolen, cholesterol, mineralen en vitamines E en K. Kokosolie is een essentieel ingrediënt voor onze zeep omdat het de zeep hard maakt en zorgt dat het snel opdroogt na gebruik.

Kokosolie voedt en beschermt de huid. Het geeft haar meer glans en heeft een positieve werking bij roos en helpt de droge huid te herstellen.

De kokosingrediënten die verwerkt zijn in onze zepen, zijn van gecertificeerd biologische herkomst. De kokosolie komt van de Filipijnen. De rasp en de melk komen van Sri Lanka.

Zeep met kokosolie: bloesemzeep, boszeepcalendulazeep, citruszeep, comfrey, groene kleizeep,
haverscrub, honingzeep, karnemelkzeep, koffiescrub, kruidenzeep, lavendelzeep, ravensara, rozenzeep, scheerzeep, schoonmaakzeep, shampoo, tayyibah, vetiverzeep, oryza en ylang ylangzeep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies