Lavendel

Lavandula angustifolia Mill., Lavandula x intermedia

Lavendel is afgeleid van 'lavare' ('wassen' in het Latijn). Er zijn vele soorten lavendel die ook weer onderling zijn gekruist, met verschillende hybriden tot gevolg. Wij gebruiken de echte lavendel, Lavandula angustifolia ('angustifolia' is Latijn voor 'smal blad'), en de hybride Lavandula x intermedia, ook wel lavandin genoemd. Van de eerste de etherische olie én de bloemen, van de tweede alleen de etherische olie.

Romeinen en Egyptenaren gebruikten lavendel vanwege de zuiverende en insectenwerende werking. Er wordt gezegd dat Cleopatra lavendel gebruikte om Julius Caesar te verleiden. In de Middeleeuwen werd de lavendel veel toegepast bij slaapklachten, in het hoofdkussen werd lavendel bijgevoegd. Ook voor de hygiëne, luchtzuivering en insectenwering werd het ingezet.

Lavendel

Lavendel bevat een hoge concentratie etherische olie en verder o.a. looistof, bitterstof, fenolzuren en flavonoïden. De etherische olie werkt ontspannend en de overige inhoudsstoffen vergroten de ontsmettende, ontstekingwerende, samentrekkende, pijnstillende en wondhelende werking.

De lavendelbloemen plukken we op landgoed Wickenburgh of komen van kruidenkwekerij Het Blauwe Huis te Ruinerwold. De bloemen worden bij voorkeur net na het begin van de bloei geoogst om daarna in de schaduw gedroogd te worden om zo hun aroma zo lang mogelijk te bewaren.

De lavendeloliën die we in onze zepen verwerken zijn van gecertificeerd biologische herkomst en food grade kwaliteit. Lavandula angustifolia is afkomstig uit Bulgarije en de lavandinolie wordt geproduceerd in Frankrijk en Spanje. De laatste is scherper van geur doordat het meer terpenen bevat.

Zeep met etherische lavendelolie, etherische lavandinolie of lavendelbloemen: lavendelzeep, kruidenzeep, haverscrub, honingzeep, shampoo en bloesemzeep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies