Werfzeep | handgemaakte zeep

Handmade

Waarom maken we onze zepen nog steeds met de hand?

 

Zeepzieden is van oudsher een ambachtelijk proces. Je meet, roert, mengt en giet. Je sjouwt met blokken zeep, zware pannen en maakt kruidenaftreksels. Allemaal nauwkeurige handelingen, waarbij een hoop kennis en ervaring vereist is.

 

Natuurlijk wordt er tegenwoordig voornamelijk machinaal zeep gefabriceerd. Door de mogelijke opschaling is dit verreweg het snelst en meest economisch. Dat is de reden dat vrijwel alle zeepfabrikanten hun proces hebben geautomatiseerd.

 

Wat is dan toch het voordeel van handgemaakt?

 

Fabriekszeep vergelijken met handgemaakte zeep, is zoiets als het verschil tussen een fabriekscake en een zelfgebakken cake. De fabriekscake is goedkoper en smaakt elke keer hetzelfde. Voor de zelfgebakken cake zijn de ingrediënten met zorg uitgezocht en is aan elke stap van het proces telkens weer aandacht besteed.
En misschien wel het belangrijkste: doordat we zelf in de pannen roeren kunnen we per batch zeep bepalen wat het juiste meng-moment is. Juist hierdoor kunnen wij met onbewerkte ingrediënten werken, zoals koudgeperste oliën.


We werken als zeepmakers bij elke batch mee met de zeepreactie en kunnen dus met trots zeggen dat elk stuk zeep met liefde en aandacht is gemaakt.

 
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies