Wonderboom

Ricinus Communis L.

Een plant die wonderboom heet kan niet anders dan heilzame werkingen hebben. De olie die de zaden, of wonderbonen, rijk zijn is ook wel bekend als wonderolie, of castorolie. Castorolie is een erg vette, dikke olie, het bevat o.a. triglyceriden, tricinoleïne, ricinecoleïnezuur, oleïnezuur, linolzuur en het helpt de huid vocht vast te houden en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ook helpt het zwelling afnemen, hierdoor wordt het gebruikt bij zweren en abcessen.

Onze castorolie komt van wonderbomen die biologisch geteeld worden in India. Via koude persing wordt uit de zaden castorolie verkregen en deze is biologisch gecertificeerd is door de Soil Association.

Anders dan de naam doet vermoeden is de wonderboom geen boom maar een snelgroeiende tropische plant. Het groeit in middels overal ter wereld maar in koude gebieden zoals Nederland groeit het eenjarig.

Naast de bovengenoemde voedende vetzuren bevatten wonderbonen ricine, een natuurlijke toxische stof. Dit blijft na persing achter in de pulp en na een hittebehandeling is dit afgebroken en bruikbaar als diervoeder. De koudgeperste olie bevat geen ricine.

wonderboom castor ricinus communis

De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika maar groeit nu over de hele wereld.

Zepen met castorolie: boszeep, citruszeepgroene kleizeep, lavendelzeep, oryzaravensara, scheerzeep, shampoo, ylang ylangzeepschierzeep, cistuszeepseizoenszeep #20, seizoenszeep #18 en seizoenszeep #17.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies