Olijf

Olea europaea L.

De olijf is een traag groeiende boom die zeer oud kan worden. Hij stelt weinig eisen aan de grond waar hij in staat, maar wel aan het klimaat waar hij groeit. De olijf heeft warmte maar ook een frisse, vorstvrije winter nodig voor de vruchtrijping.

De naam 'olijf' is niet los te zien van het woord 'olie'. Pas in de twaalfde eeuw ging men het woord gebruiken voor olie van andere bronnen dan de olijf. Olijfolie is dus eigenlijk een soort oerolie. Het woord is terug te leiden tot het Griekse woord 'elaion', via het Latijnse woord 'oleum'.

Olijf

Sinds de prehistorie wordt de olijf al gecultiveerd, het is dan ook een van de oudste landbouwproducten. Het wordt genoemd in de Bijbel en was van belang voor de Romeinen, Grieken en Egyptenaren. De Bijbel noemt ook in Genesis al de duif met de olijftak, symbool van vrede.

Olijfolie wordt geperst uit de vruchten. De eerste koude persing is de beste kwaliteit. De zuurgraad wordt uitgedrukt in procenten en bepaalt voor een deel de waarde. Minder dan 0,8% betekent dat het het label ‘extra virgin’ mag dragen.
Een tweede persing gebeurt op hogere temperatuur, de olie is van veel lagere kwaliteit. Hierna vindt soms nog een derde (chemische) persing plaats. De olie die dit oplevert is niet geschikt voor consumptie.

Olijfolie bevat meer dan 85% onverzadigde vetzuren (oliezuur, linolzuur, linoleenzuur), fosfolipiden, fytosterolen, fenolen, flavonoïden, vitamine E en bètacaroteen. Daarnaast ook chlorofyl dat zorgt voor de groene kleur.

Hoewel wij bij olijfolie vooral vaak aan de keuken denken is het cosmetisch gebruik minstens zo oud. Olijfolie werkt verzachtend, verkoelend, voedend, ontzwellend, reinigend en jeukstillend.
Overal waar olijfolie wordt gewonnen wordt ook olijfzeep gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de beroemde Aleppozeep.

De Spaanse olijfolie die wij gebruiken is biologisch gecertificeerd, uit eerste persing en extra virgin.

Zeep met olijfolie: bloesemzeep, calendulazeep, citruszeep, comfrey, groene kleizeep, haverscrub, honingzeep, karnemelkzeep, kruidenzeep, lavendelzeep, olijfzeep, ravensara, rozenzeep, scheerzeep, shampoo, tayyibah en ylang ylangzeep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Manage cookies