Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

Go to account settings
12 Mar 2022

Annatto

Annatto

Bixa orellana

in onze zeep verwerken we: gemalen annattozaden van de orleaanboom

kwaliteit: natuurlijk, maar niet gecertificeerd

Uit de zaden van de orleaanboom wordt de kleurstof annatto gewonnen. De boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt inmiddels ook daarbuiten gekweekt. De zaden leveren een rode tot gele kleur op. Cheddar kaas dankt zijn typische oranje kleur aan annattozaad. Annatto wordt als kleurstof ook gebruikt in onder andere lippenstift, margarine en, verrassing: zeep!

In onze zeep gebruiken we annattozaadjes die in Nederland worden gemalen.

Om onze zeep te kleuren mengen we annattopoeder in olie. Als je dit al roerend verwarmd, komt er al snel een mooie warme kleur tevoorschijn.

 

Werking

De kleur van annatto komt vooral tot stand door de stoffen bixine en norbixine. Dit zijn carotenoïden, wat je misschien wel kent van caroteen, wat wortels haar kleur geeft. Naast kleur wordt het poeder ook wel gebruikt voor haar smaak en geur. De geur wordt gekenmerkt als 'licht peperig met een vleugje nootmuskaat' en over de smaak wordt gezegd dat het 'nootachtig, zoet en peperig' is. De zaden worden ook wel gebruikt voor het maken van etherische oliën, ze zouden antimicrobiële eigenschappen hebben. Oorspronkelijk werd het poeder gebruikt voor het kleuren van het lichaam, als zonnebrand, insectwerend middel en ook om onder andere huidaandoeningen te behandelen.

https://cdn.webshopapp.com/shops/85092/files/385466359/bixa-orellana.jpgWist je dat

De naam van de orleaanboom komt van de spaanse ontdekkingsreiziger Francisco de Orellana. Op een tocht door Zuid-Amerika werd hij aangevallen door een groep – met annatto beschilderde – indianen.

 

Zeep met annatto: citruszeepylang ylangzeeporyza

Je winkelmandje — 0

You cart is currently empty

Aanmelden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »