Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

biologischherkomst: Nederland — 16 Feb 2022

Honing

Honing

Mel

in onze zeep verwerken we: kastanje & linde honing van Imkerij de Oase

kwaliteit: biologisch gecertificeerd door Skal

 

Tussen al onze plantaardige ingrediënten is honing het ingrediënt waar we graag een uitzondering voor maken. Zeker als de honing van een hele bijzondere plek komt: Imkerij de OaseDit is een van de weinige biologische imkerijen van Nederland en hier wordt honing op een goede en verantwoorde manier gewonnen. Dat houdt bijenvolken in stand, helpt de biodiversiteit en levert geweldige honing op. In onze zeep gebruiken we de Kastanje & Linde honing, deze wordt in de buurt van Nijmegen geoogst. 

 

 

Herkomst

Bijen halen suikerhoudende nectar uit bloemen. Met een volle maag (de speciale honingzak) vliegt de bij terug naar de bijenkast. Hier wordt de nectar via de mond doorgegeven aan andere bijen. Bij het overdragen wordt de nectar verrijkt met enzymen en wordt er water aan onttrokken. Als het goedje wat dikker is geworden, wordt het opgeslagen in een cel van de honingraat. Omdat het dan nog te vochtig is, wapperen bijen met hun vleugels om het water te laten verdampen. Als het dik genoeg is, is het honing geworden en wordt het opgeslagen voor gebruik in de winter. Bijen maken bijna altijd een teveel aan honing en dit overschot wordt geoogst door de imker.

Werking

Honing is van oudsher een geneeskrachtig ingrediënt, omdat het de groei van veel bacteriën en schimmels remt. Daardoor kan het bijvoorbeeld worden ingezet bij keelpijn, voor wondgenezing en bij huidklachten. Er zit inhibine in, een stof met bacterieremmende eigenschappen; daarnaast bevat zeker rauwe, lokaal geproduceerde honing stuifmeelpollen en nectar, die ook allebei ontstekingsremmend werken. Tot slot zit honing vol mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, en B-vitamines die je huidcellen versterken. In lokale honing zit ook lokaal stuifmeel en nectar, wat allebei bijdraagt aan het opbouwen van weerstand. 

 

Honing wordt al heel lang gebruikt in de genezing van wonden. Van Babylonische artsen naar de Egyptenaren van 2000 v. Chr. en de oude Grieken; allemaal gebruikten ze honing voor medische doeleinden. Ook nu wordt honing nog graag gebruikt voor de behandeling van allerlei kwaaltjes. Naast de medische werking wordt honing ook al heel lang gebruikt als schoonheidsmiddel voor de huid. Een heerlijk goedje voor in zeep dus.

 

Zeep met honing: honingzeep en onze gouwe ouwe honingshampoo

Lees hier onze blog over Imkerij de Oase.

Your shopping basket — 0

You cart is currently empty

Login

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »