Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

02 Feb 2022

Meekrap

Meekrap

Rubia Tinctorum L.

Meekrap is een bijzondere wortel met een heel diep en wijdvertakt wortelstelsel, waardoor het zwaar werk is om hem te oogsten. In Zeeland, waar de wortel lang werd geteeld, gebruikten ze de uitdrukking voor mensen met een grote eetlust dan ook 'hij eet als een mee(krap)delver'.

Wij gebruiken meekrap vooral omdat de gemalen wortel zo'n mooie kleur geeft aan verschillende van onze zepen. Afhankelijk van de dosering kan dat een heel zachte of meer intense roze kleur zijn. Daarnaast wordt meekrap in de volksgeneeskunde gebruikt als middel tegen gewrichtsontstekingen, bij wondbehandeling en zweren. 

Onze meekrap komt van Nederlandse bodem en wordt speciaal voor ons gemalen in een kleine verfmolen. In sommige seizoenszepen en special edition-zepen gebruiken we meekrapwortels die we zelf oogsten in de Botanische Tuinen in Utrecht, en sinds 2016, in onze bostuin.

In deze blog kun je meer lezen over meekrap.

Het gebruik van meekrap als verstof is een oude traditie in Nederland. Meekrap werd waarschijnlijk al in de veertiende eeuw in Zeeland verbouwd. Na de ontdekking van synthetisch alizarine als rode kleurstof ging de meekrapteelt in de late negentiende eeuw helaas ten onder. In Zeeland herinneren verschillende straatnamen nog aan dit voor het gebied ooit zo belangrijke product. En natuurlijk houden onze zepen dit stukje geschiedenis ook levend!

Zeep met meekrap: bloesemzeeprozenzeeporyzaseizoenszeep #21seizoenszeep #17seizoenszeep #16.

Your shopping basket — 0

You cart is currently empty

Login

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »