Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

Munt

Munt hoort bij de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en er bestaan honderden soorten. Wij gebruiken drie muntsoorten: Mentha x piperitaMentha spicata en Mentha aquatica.

Mentha x piperita (pepermunt)

Mentha piperita is een kruising van Mentha spicata en Mentha aquatica. 'Piperita' verwijst letterlijk naar de gepeperde smaak.

Pepermuntolie heeft een koelende werking, helpt te ontspannen, geeft verlichting bij pijn, zwelling en reumatische klachten, zorgt voor antibacteriële eigenschappen en helpt ontgeuren. Etherische pepermuntolie bevat o.a. menthol, menthone, looistoffen, flavonoïden, bitterstoffen en fenolzuren.

Onze etherische pepermuntolie is food grade en biologisch gecertificeerd door de Soil Association en komt uit de VS.

 

Mentha spicata (kruizemunt, of aarmunt)

De blaadjes van kruizemunt bevatten veel etherische olië, waarvan de belangrijkste carvon is, wat ook in karwij voorkomt. In tegenstelling tot pepermunt bevat het maar heel weinig menthol.

Kruizemunt geurt zoetig, werkt goed tegen maagpijn en uit Turks onderzoek is gebleken dat het overtollige haargroei bij vrouwen vermindert.

Onze etherische kruizemuntolie is food grade en biologisch gecertificeerd door de Soil Association en komt uit India.

Munt

Mentha aquatica (watermunt)

Watermunt gebruiken we uitsluitend voor onze Schierzeep, we mogen deze van Natuurmonumenten Schiermonnikoog in de duinvallei achter de jaarlijkse maai aan rapen. Daar kun je hier meer over lezen!

De naam 'mentha' is een verbastering van de naam van de nimf Minthe die volgens Ovidius door Persephone werd veranderd in een muntplant. 'Minthos' betekent ook 'sterk ruikend'.

In de oudheid was munt bekend als keukenkruid, maar werd ook medicinaal toegepast als pijnstiller en krampverdrijver. Arabieren droegen in vroeger tijden munt bij zich als teken van aanzien en boodschapper van vriendschap. In het dagelijks leven speelt munt nog steeds een grote rol, bijvoorbeeld in het gebruik in thee.

Zeep met etherische pepermuntolie: comfreygroene kleizeep en shampoo.

Zeep met etherische kruizemuntolie: kruidenzeep en schierzeep. De laatste bevat ook een extract van Schiermonnikoogse watermunt.

Your shopping basket — 0

You cart is currently empty

Login

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »