Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

Spar

Picea mariana, Abies grandis

Van de reuzenzilverspar (Abies grandis) gebruiken we een hydrolaat; dit werkt antiseptisch, bacteriedodend en schimmeldodend door onder andere het bornylacetaat en beta-pineen. Hierdoor is het een goede helper bij verkoudheid, griep, oog- en oorontstekingen, en allerlei aandoeningen aan de luchtwegen. De geur van de spar geeft kracht en zelfvertrouwen, werkt verlichtend bij depressies en zorgt voor een opgeruimd humeur.

Het sparrenhydrolaat dat we in onze zeep gebruiken komt van In de koperen ketel. Hier werkt Henk Ploeger met regionale (biologische) restproducten en plantenafval afkomstig van lokale telers, bedrijfjes of bos- en landschapsbeheerders. Met toestemming van Staatsbosbeheer en in overleg met de boswachter oogst Henk allerlei naaldbomen in het Chaamse bos, waaronder spar.

Er zijn verschillende soorten sparren die nuttige toepassingen hebben. Zilversparren kunnen van andere leden van de dennenfamilie worden onderscheiden doordat de naaldachtige bladeren aan het takje zitten met een basis die op een kleine zuignap lijkt. Ook blijven de naalden wel zes tot tien jaar aan de boom zitten.
Etherische olie van zilverspar heeft een kalmerende werking op het zenuwstel en werkt ook goed bij reumatische aandoeningen en verkoudheid. Ook de zwarte spar, die je in het seizoen kunt herkennen aan de zwarte vruchtkegels, wordt voor dit doel gebruikt: de etherische olie hiervan is een belangrijk middel bij zware verkoudheden.

Hiernaast kan van bepaalde sparrensoorten kan hars en terpentijn gewonnen worden. Ook kan van het vocht uit de naalden en takjes met toevoeging van gember, hop, stroop en gist sparrenbier gemaakt worden. Dit bier werd vroeger op de zeilschepen gedronken als middel tegen scheurbuik.

Naast alle bovenstaande toepassingen wordt de spar ook gebruikt voor haar hout, en als kerstboom. In april 2008 maakte de Universiteit van Umeå bekend dat zij een 9550 jaar oude fijnspar (Picea abies) had ontdekt in Zweden. Wetenschappers hebben de leeftijd bepaald door de koolstof in het hout van de boom te analyseren. Deze spar is nu de oudst bekende boom ter wereld.

In boszeep zit etherische olie van zwarte spar en hydrolaat van zilverspar.

Your shopping basket — 0

You cart is currently empty

Login

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »