Ginkgo Biloba
Ginkgo biloba
in onze zeep verwerken we: blad
kwaliteit: wildpluk uit ons eigen bos
De ginkgo biloba is een bijzondere boom, het wordt namelijk vaak een levend fossiel genoemd. De bomen zijn nauwelijks geëvolueerd en verschillen weinig met fossiele resten. Oorspronkelijk komt de ginkgo uit China, en hier staat ook de oudste boom (vermoedelijk 3500 jaar oud). In het wild komt de boom bijna niet meer voor, gelukkig overleefde de ginkgo het doordat ie veel aangeplant werd in de buurt van tempels; de boom werd in Japan en China als heilig beschouwd.
Ook in Nederland is de boom vaak aangeplant als sierplant, onder andere in het Wickenburghse bos, waar wij onze ingrediënten plukken. Hier staan twee van de oudste ginkgo's van Nederland! Van het blad van deze senioren trekken we een extract, en dit gaat in onze boszeep.
Werking
Ginkgo biloba bevat veel flavonoïden en terpeenlactonen, deze stoffen zorgen voor een antioxiderende en ontstekingswerende werking. Verder heeft het de eigenschap om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren.
In het Oosten wordt blad en vrucht al eeuwenlang om medicinale redenen gebruikt. Zo zou een extract helpen om onder andere de geest van seniele ouderen weer helder te maken of tegen een kater. Verder wordt het gebruikt bij astma, verkoudheid en hoest.
Groei en bloei
Ginkgo biloba kan flink hoog worden (35 à 40 meter) en meer dan 2000 jaar oud. Daarnaast is de boom ook nog eens heel goed bestand tegen heftige condities, daarom wordt de boom ook wel aangeplant om moeilijk te bebossen gebied te herbebossen.
De naam ginkgo is afgeleid van het Chinese Yinhing, wat zilveren abrikoos betekent en verwijst naar de vrucht. Het 'biloba' is er later aan toegevoegd en komt uit het Latijnse 'bis' (twee) en 'lobus' (lob) en verwijst naar het tweelobbige, ingesneden blad.
Zeep met ginkgo biloba: boszeep