Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

Go to account settings
herkomst: Utrechtwildpluk — 18 Feb 2022

Hazelaar

Hazelaar

Corylus Avellana

in onze zeep verwerken we: jong blad

kwaliteit: wildpluk uit ons eigen bos

 

De hazelaar is een struik uit de berkenfamilie (Betulaceae) en is inheems in West-Europa. De plant is vooral bekend van de hazelnoot. In onze zeep verwerken we echter de volgroeide jonge blaadjes, die we in juni plukken in ons geliefde Wickenburghse bos.

 

Werking

In het blad van de hazelaar zitten flavonoïden, wat de huiddoorbloeding bevordert en daarmee antioxiderend is. Ook zitten er looistoffen of tannines in, deze stoffen hebben een adstringerende (samentrekkende) werking. Hierdoor blijft je huid fris zonder hem strak of droog te maken. Door al deze stoffen heeft het een ontstekingswerende en zuiverende werking. Verder bevat het blad onder andere etherische olie, bitterstoffen en saponinen.

Verwerkt in zalf kan hazelaarblad en -bast verlichten bij pijn en helpen bij verschillende ontstekingen, blauwe plekken, kneuzingen en spierpijn.

Hazelaar lijkt in naam en werking op de toverhazelaar (hamamelis) maar botanisch gezien is het geen familie.

De noten van de hazelaar zijn daarnaast natuurlijk heel belangrijk. Hazelnoten en koudgeperste hazelnootolie zijn net zo rijk aan oliezuur (een omega-9 vetzuur) als olijfolie.

Groei & bloei

De hazelaar is te vinden in loofbossen en maakt vaak deel uit van struikgewas of hagen. De plant bloeit als er nog geen bladeren aan zitten. De hazelaar is er vaak vroeg bij en kan al eind december katjes gaan bloeien. 

hazelaar corylus avellanaDe hazelaar wordt ook wel door imkers geplant omdat de struik zo vroeg bloeit; vroege bijen kunnen dan het pollen verzamelen. Na de bloeitijd krijgt de hazelaar in ongeveer mei bladeren. Deze blijven tot ver in het najaar aan de struik zitten. De hazelaar is na 10 jaar volwassen, pas dan kan het vrucht gaan dragen.

 

Zeep met hazelaar: boszeep (en in ons archief: seizoenszeep #18).

Je winkelmandje — 0

You cart is currently empty

Aanmelden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »