Wilde kersenbloesem
Prunus avium
Sinds we in het Wickenburghse bos voor het eerst in de vroege lente de wilde kersenbloesems roken, verwerken we ze in onze bloesemzeep.
In kersenbloesems komen verschillende anti-oxidanten voor, waaronder quercetin en glucoside. Zowel de wetenschap als de cosmetische industrie hebben veel interesse voor deze stoffen: ze werken ontstekingsremmend, antimicrobieel en ‘vangen’ vrije radicalen die schade aan cellen veroorzaken in het lichaam en de huid. De waardevolle stoffen in kersenbloesems komen vrij als ze worden verwerkt in een olie- of azijnextract (die laatste methode wordt vooral in Japan gebruikt).
Wij maken zelf een maceraat (extractie van werkzame plantendelen in olie) van de wilde kersenbloesems die we elke lente plukken in het bos.
Wilde kers, ook wel boskers, kriek of zoete kers genoemd, komt van nature voor in Nederland en is de ‘stammoeder’ van alle gecultiveerde kersen. De bomen bloeien vanaf half april uitbundig met hun tere, witte, vijfbladige bloemetjes.
Niet alleen in ons land zijn kersenbloesems de ultieme aankondiging van de lente: in Japan symboliseren ze al eeuwenlang de wisseling van de seizoenen. De bloesems zijn met hun tere, vergankelijke schoonheid het ultieme symbool van de steeds veranderende aard van de natuur.
Een maceraat van wilde kersenbloesem zit in de bloesemzeep.